Hiszpania posiada bardzo ciekawą kuchnię. Jej orientalność i przede wszystkim wysokie walory smakowe, powodują, że hiszpańską kuchnię uwielbiają wszyscy, zwłaszcza stali bywalcy twego skąpanego w słońcu kraju. Nie ma tutaj typowego dla Polski przesiadywania w barach, wizyta w barze ogranicza się do trzech czynności, przychodzimy, jemy bądź pijemy i wychodzimy, bez zbędnego przesiadywania i zajmowania miejsc. Także podział stref w barze wykazuje silne uwarunkowanie prawa zwyczajowego Hiszpanii. Strefy baru podzielić można, na te znajdujące się najbliżej baru, gdzie można spożywać tanie trunki, strefa przesiadywania w tzw. Zakamarkach baru oraz strefa najdroższa, wizyta w ogródku piwnym, gdzie serwuje się najdroższe alkohole i potrawy. Warto podczas spaceru wybrać się do typowego hiszpańskiego baru, kultura i sposób funkcjonowania zaskoczy niejednego Polaka. Hiszpania to przede wszystkim bogactwo smaków i potraw. Warto rozkoszować się smakiem typowo hiszpańskich potrwa. Na uwagę przede wszystkim zasługuje szynka Jamon Serrano, jest ona przygotowywana na bazie specjalnej receptury, uwzględniając hiszpańskie tradycje. Szynka jest mięsem wieprzowym. Wielu hiszpańskich smakoszy twierdzi, że szynka jest wszystkim co najlepsze, co są w stanie uchwycić Hiszpanie w zakresie mięsa wieprzowego. Najważniejszym składnikiem szynki są tłuszcze ich struktura i jakość warunkują smak szynki. Owo mięso wieprzowe dojrzewa nawet do roku! Jest to wyjątkowe przeżycie smakowe, które znakomicie smakuje w kompozycji z winem, doskonale nadaje się na lekką kolację i jest fenomenem w zakresie kuchni na skalę światową. Taka popularność mięsa wieprzowego w niczym nie ujmuje popularności kuchni śródziemnomorskiej, która jest etykietką Hiszpanii. To tutaj można rozkoszować się owocami morza, znakomitymi rybami. Jedną z najbardziej popularnych hiszpańskich potraw jest paella. Jest to danie przypominające typową polską zupę, gotowane na bazie wysokiej klasy ryżu i jednej z najdroższych przypraw świata- szafranu. Kolejnym jakże ważnym składnikiem diety każdego Hiszpana jest oczywiście pomidor. To te warzywa stanowią podstawę kuchni hiszpańskiej, na ich podstawie gotowana jest typowa hiszpańska zupa, o charakterze chłodnika- gaz pacho. Warto podczas pobytu w tym pięknym kraju, skosztować tego rarytasu, z pewnością zaspokoi on nasze gusta smakowe. Kuchnia hiszpańska swój rodowód wywodzi z wielu znanych kuchni świata, przede wszystkim jest to zarówno kuchnia arabska jak i włoska czy francuska. Kuchnia hiszpańska jest bardzo zróżnicowana, przede wszystkim dlatego, że właśnie na terenie tego państwa przeplata się współegzystowanie zarówno owoców morza jak i typowego mięsa wieprzowego. Pozna najbardziej znanym hiszpańskim wyrobem wieprzowym – szynką, dość popularne są także kotlety wieprzowe, nieco inne niż są znane Polakom. Hiszpania to także bogactwo oliwek zarówno zielonych jak i ciemnych. Nieodłącznym elementem hiszpańskich kuchni jest wino, szczególnie to pochodzące z Andaluzji- alkoholizowane wino sherry. Bardzo znanym owocem typowo hiszpańskim jest awokado, posiadający wysoką zawartość tłuszczy jest doskonałym składnikiem do sałatek.
Polecamy:
Przeczytaj także:
Hostessy
Gdzie zaczynają pracować młode dziewczyny po skończonej szkole? Co jest najlepszym wyborem? Wiele kobiet rozpoczyna swoją karierę w takich pracach jak na przykład kelnerka....
Taniec Szczecin: Odkryj magię tańca w sercu Pomorza Zachodniego
Wstęp
Szczecin, urocze miasto leżące na wybrzeżu Bałtyku, jest znane nie tylko ze swojej bogatej historii i architektury, ale także z żywej i wszechstronnej sceny...